Zaterdag 18 juli

Toen we hoorden dat mijn broer zondagavond zou terugkomen, hebben we er nog een dagje aan vast geplakt voor de Trage Tocht wandeling: Zwillbrocker Venn en Leemputten. Deze wandeling op de rand van Nederland (achter Groenlo) combineert een rondje Zwillbrocker Venn met een korte wandeling door natuurpark De Leemputten en een gedeelte door het meer open Achterhoekse boerenland.

De Sint-Franciscuskerk i is een barokke rooms-katholieke kerk, gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw als onderdeel van het Minorietenklooster aldaar.
Vanuit de vogelkijkhut.

Het Zwillbrocker Venn is ontstaan nadat hier turf is gestoken. Het natuurgebied bestaat uit bos, hei en moeras. Het Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland. Het is ook de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo’s (die er dus niet waren). Het loont zeker de moeite om deze tocht nog een keer in juni te lopen.

Aan de andere kant van de grens wandelen we door het waterrijke natuurpark De Leemputten. Een overblijfsel van de steenfabriek die in 1892 in Groenlo werd gevestigd. De fabriek gebruikte de leem voor het maken van dakpannen en later stenen. In 1975 stopte de steenfabriek met zijn activiteiten. De Leemputten hebben zich ontwikkeld tot een uniek gebied met diverse soorten planten en vogels.

Prachtig groen.
Nog niet eerder tegengekomen een kapel voor Maria zum Kloppendiek.

We wandelen graag de Trage Tocht routes. Ze zijn vaak de moeite waard, en zo’n 12 km. wat een mooie afstand is. Terug in Zevenaar zijn we nog even de stad in geweest, en hebben onze 1e vakantieweek afgesloten met een gourmet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.