Leuven en omstreken.

Woensdag heeft het de hele ochtend geregend, nou ja, gestaag door gemiezerd, eindelijk zal ik maar zeggen. Ik geloof dat iedereen er blij mee is. Reden voor ons om lekker onder onze luifel te zitten, boekje lezen, puzzeltje doen etc. etc. ’s Middag klaarde het op, en zijn we naar Waterloo gereden.

Daar is een gigantisch bouwwerk met op de top een gigantische leeuw. Je kon naar boven lopen, 226 treden, maar dat hebben we niet gedaan.
Doorkijkje

Donderdag zijn we dan naar Leuven gegaan en hebben een rondwandeling van zo’n 10 km gemaakt. Vlas was er voor zijn werk al vaker geweest, en ik ben 10 jaar geleden een paar dagen mee geweest. 

Kleine Begijnhof.

Leuven is een veelzijdige stad. Door de hele stad heen vind je gebouwen van de Universiteit, er zijn 8 monumentale kerken, één gigantische bierbrouwerij (Stella Artois) en 2 begijnhoven een kleine en een grote.

Kruidtuin, van de universiteit van Leuven, de oudste botanische tuin van België.
In 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde.

veel bijzondere gevels en een rivier(tje) de Dijle die je elke keer weer tegenkomt, zo kronkelt die door de stad. Leuven staat vooral ook bekend om zijn stadhuis, een heel rijk versierd gotisch gebouw.

In één van de kerken een biechtstoel met een deurbel waarop staat 3 x bellen.
In Leuven wordt het programma Dagelijkse Kost van kok Jeroen Meus opgenomen. In dit programma, van maandag tot vrijdag te zien op de Belgische zender Eén komen allerlei leuke recepten voorbij. Wij kijken dit zeer regelmatig. Jeroen was helaas niet aanwezig.

Vrijdag hebben we een prachtige wandeling door de bossen en langs 2 riviertjes (de IJse en de Dijle) gemaakt. Ik heb er voor het eerst een ijsvogel zien vliegen, dat was bijzonder, die zie je niet zo vaak. Later zagen we ook nog een visarend vliegen. Een dag om in te lijsten.

Zaterdag hebben we een fietstocht gemaakt van zo’n 44 km. Mijn god, was is het heuvelachtig daar om Leuven heen. Dat ben ik niet gewend.

Mooie stukjes gezien en minder mooie stukken, 4 x de snelweg over, over kasseienstroken maar ook over de fietsstraat door de buitenwijken van Leuven en over een natuurbegraafplaats.
Vlas fietst langs vlas
Dag België, we vertrekken naar Nederland en gaan daar de omgeving van Moergestel verkennen. Later daarover meer.

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.