Eén en al activiteit

Deze vakantie fietsen en wandelen we er wat af. gisteren een rondje rondom Medemblik met als doel om boodschappen te doen. We kwamen op plekken waar we al eerder waren geweest (2020 met J&W en 2019 met de Zuiderzeeroute) maar dat mag de pret niet drukken. Het is mooi open in dit gedeelte van het land. Ook hier veel water, zowel in de sloten als uit de lucht ;-).

Gelukkig hebben we de klompen én een paraplu “aan boord”
De Windmotor Brakepolder is een poldermolen (een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verplaatst.) Het is een draaivaardige Amerikaanse windmotor, die een windrad heeft met een diameter van 7 meter.
De molen is in 1927 vervaardigd door de Eerste Groninger Windmotorenfabriek. Het is de enige nog bestaande molen van deze fabriek. De Brakepoldermolen heeft altijd op zijn huidige plaats gestaan. De windmotor is van 1995 tot 2011 gerestaureerd en is maalvaardig. We hebben daar een hele kleine demonstratie van gezien. Een machtig gezicht.
De camping waterhoen, je ziet ‘m overal verschijnen.

Tijd voor weer een langere wandeling. Vlas heeft een tocht uitgezet in het Natuurgebied het Zwanenwater. Dit ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare en twee duinmeren als blikvangers.

Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. De vogels zijn goed te zien en te fotograferen vanuit drie vogelkijkhutten en vogelkijkschermen. Helaas waren er vandaag maar weinig vogels te zien. Zij hadden ook vakantie denk ik. Maar desalnietemin het was een prachtig gebied met veel uitkijkpunten.

Overal borden met informatie.
Kamperfoelie blijft een mooie plant.
Een van de vogelschermen. Jammer dat er weinig vogels te spotten waren.
Op alle bankjes stond wel iets. Dit is aardig gezegd, maar een beetje tegenwind op zijn tijd kan geen kwaad volgens mij.
Mooi!

Na deze wandeling op naar Callantsoog, eerst lekker met blote voeten over het strand gelopen. Dat geeft een heerlijk en vrij gevoel. Machtig ook al dat water en de mooie luchten die daarboven hingen. Het water was koud en er werd gewaarschuwd om niet te ver de zee in te gaan.

Samen aan zee.
De zee leek me ook vrij ruig.
Blote poten, heerlijk lopen.
Hier moet je dan weer niet instappen.
Kunstwerk.
Een plaatje toch?

Na de strandwandeling via de ommelanden terug naar Callantsoog waarvan gezegd wordt dat het misschien wel het mooiste strand van Nederland. Het strand is lang en breed maar ook schoon en veilig. Op het zandstrand van deze populaire kustplaats staan maar liefst zes strandpaviljoens. Het centrum ligt direct achter de duinen. Op het Dorpsplein is altijd wel wat leuks te beleven zoals vandaag een kleine kermis.

Uitjes of bloembollen. Wie het weet mag het zeggen.
Vanuit het dorp hup het strand op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *