Strandwandeling, in- en uitpakken

De laatste volle dag in Zeeland en we hebben het strand nog maar mondjesmaat gezien. Daar moest verandering in komen.

Op naar natuurgebied Oranjezon een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen. Door de variatie in landschap is het een gunstig leefgebied voor heel veel soorten planten en dieren. Natuurherstelprojecten hebben geholpen om soorten als borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas terug te krijgen.

Die soorten planten hebben we allemaal niet herkent, maar wel reeën en damherten. We zagen een groep van 5 stuks. Nu was ik er al achter gekomen dat er geen opslagkaartje in mijn fototoestel zat (suffie) maar gelukkig had Willem zijn camera mee.

Een bijzonder moment om deze groep herten tegen te komen. Nooit eerder zoveel bij elkaar gezien.
Oranjezon is lang in gebruik geweest als waterwingebied: water van elders werd de duinen ingebracht, om door het zand gefilterd te worden. Via waterwinkanalen werd het gezuiverde water weer afgevoerd. Door het vele zoete water zijn de duinen verruigd: er kwamen soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers.

Mooie momenten op de laatste dag in Zeeland. Zaterdag was het een kwestie van inpakken, 214 km. naar het noorden rijden om uit te komen in Oostwoud, camping Veerhof. De reis verliep spoedig, geen files, af en toe zon, vrij veel wind en ook een enkele regenbui. Echt Hollands weer zoals we het ook de afgelopen week hebben gehad. Vorig jaar hebben we hier samen gekampeerd. Bekend terrein dus, maar genoeg in de omgeving te verkennen wat we nog niet gezien hebben. Dat houden jullie nog tegoed.

Geïnstalleerd! Ik heb een veel brandnetels weg moeten knippen om een doorgang te realiseren, maar dan heb je ook een mooie doorgang zonder prikkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *