“Het zitvlees is op” en de vakantie bijna.

Woensdag 11 augustus is het ondertussen en we gaan vandaag een dagje varen met Richard & Dionne vrienden uit Diepenveen. Zij zijn aan het kamperen in Kollum. Een afspraak om samen iets te doen was gauw gemaakt. Om 10:00 uur stonden ze hier op de “stoep”. Na koffie met wat lekkers, en een goed gevulde lunchtas zijn we vertrokken.

Van Paul (campingbaas) kregen we een kaartje mee en tips voor een leuke route. Wendy deed ons uitgeleide en heeft alles vastgelegd. Het was mooi vaarweer, de zon scheen regelmatig en er stond een klein briesje. We hebben weer mooi plekjes gezien, en onderweg een heerlijke hapjeslunch gehad (me dank aan Richard&Dionne).

Zie het touw om het middel van Juul, zij was (net als vorig jaar) het anker.

Na een uurtje of vijf op het water vertoefd te hebben, terug naar de camping voor een drankje. Omdat het nog te vroeg was voor het eten hebben we ook nog een wandeling door het dorp gemaakt. Tot slot hebben we samen gegeten bij de Shelter. Het was een mooie, zonnige en vooral gezellige dag.

Donderdag hebben we ingepland voor een fietsrondje Drachten.

Volgens ons waren we daar nog niet geweest, maar wat schetst onze verbazing…. ook Drachten blijken we al te kennen. Enig uitzoekwerk verder blijken we er in ???? te zijn geweest (we zijn nog aan het zoeken/nadenken).

Toen we dit zagen, dachten we : Hé hier zijn we vaker geweest.

We hebben een beetje door de stad heen gelopen, een heerlijke tosti gegeten en hup weer op de fiets om het rondje af te maken. Het was een mooie tocht, niet alleen over de open wegen en dijken, maar ook stukjes door het bos. Afwisselender dan we de afgelopen dagen en weken hebben gezien. Dat maakte ons ook nieuwsgierig naar de wandelmogelijkheden in die buurt.

Mooie “bloemenbollen” die boven de winkelstraten hangen.

O ja, vannacht heb ik nog een poging gedaan om vallende sterren te zien, maar dat is mislukt. Eerst was het niet helder genoeg, later was ik te slaapdronken om goed te kijken. Wel hebben we Jupiter én Saturnus naast elkaar gezien. En nog een O ja moment. Vlas dacht wat ruikt het raar in de caravan, bleek dat de adapter van de batterijen oplader aan het smelten was.

Dus vandaag hebben we een wandeling door de bossen rondom Beetsterzwaag gemaakt. Heel rustig aan, af en toe uitrusten op een bankje in de zon, en dan weer een paar kilometer door.

Dit bruggetje is onderdeel van de tentoonstelling ‘Van Lyndens Erfenis’.
De adellijke Reinhard Van Lynden en zijn vrouw Maria Catharina Van Pallandt zijn tussen 1860-1900 de bewoners van HuizeLyndenstein. In dit huis hingen destijds ruim veertig schilderijen. Zo ook in hun Haagse verblijf. Het echtpaar schonk de gehele collectie aan het Rijksmuseum in Amsterdam. In deze tuin zie replica’s daarvan. Bijzonder.
Landgoed Lauswolt, we liepen gedeeltelijk over een golfbaan.
Zie je opeens een heideveldje.
Clavariaceae (schimmel en korstmos) het is ook wel erg nat geweest de laatste tijd.
Dit is een prachtig gebied; De Wite Mar is geheel door bossen omgeven en al vanaf 1900 in gebruik als ijsbaan. Het meer dankt waarschijnlijk zijn naam aan de witte zandlaag op de daaronder liggende laag van keileem op de bodem van het meer. In het gebied leven amfibieën als hei- groene- en poelkikkers, adders, ringslangen en kleine watersalamanders. Het gebied is een paargebied voor padden, die in het voorjaar vanuit hun overwinteringsplek in het Alpherbosch naar het meer trekken.
Aangelegd beukenbos.
Ons Kipje heeft zich vermaakt op Simmerwille.

Even de titel verklaren: donderdag hebben we zo’n 45 kilometer gefietst. En na een boottocht van gisteren op een harde bank is het zitvlees op.

3 reacties

  1. Het ‘ding’ is een carillon.

    Op de draagbalken staat een tekst van de schrijver en dichter Harmen Wind (Leeuwarden,1945). De tekst verwijst naar de vier elementen; aarde, vuur, water en lucht en is zowel in het Nederlands (buitenkant) en in het Frysk (binnenkant) aangebracht. De tekst luidt in het Nederlands: “Uit de aarde zijn wij geboren, het vuur staken wij uit de grond, het water droeg ons welvaart, lucht legt ons een lied in de mond”. In het Frysk: “Ut ierde binne wei berne, it fjoer stutsen wei út de grûn, ta wolfeart woe it wetter ús drage, de loft hat in tankliet ús jûn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *