Donderdag 13 juni

Het plan was om vroeg te starten aangezien het een lange dag zou worden. Dus om 09:00 uur zaten we op de fiets. Op naar Edam. Het eerste stuk naar Amsterdam hadden we de wind redelijk tegen, moesten we vaak over bruggen, en kwamen we langs camping Zeeburg.

Vanaf dat moment verlaten we de route LF23a en pikken de LF21a op deze gaat van Amsterdam naar de Afsluitdijk. Op naar Durgerdam (liedje van Jeroen Zijlstra, luisteren is de moeite waard). Een langgerekt dorp met beschermd dorpsgezicht en houten huisjes in verschillende kleuren. De weg tussen Durgerdam en Ransdorp was bijzonder. Rechts en links van de weg slootjes. Die aan de rechterkant waren zelfs hoger dan de weg, links een stuk lager. Heel prettig: de wind in de rug. En we gingen hard en makkelijk…. Ook wel een keer fijn na de dag van gisteren.

In Monnickendam even pauze genomen, het begon te druppelen en we waren aan koffie/thee met taart toe. Een wandeling door het dorp met een bijzondere speeltoren. Het is de stadhuistoren dat elk uur een ruiterspel in werking zet. Een aan het uurwerk verbonden blaasbalgconstructie laat een faam (gevleugelde vrouwenfiguur niet te verwarren met een engel) het aantal uren op een bazuin aangeven gelijktijdig met de uurslagen (bron: wikipedia, wat dat verzin ik niet zelf) Ik zou gezegd hebben: er blaast ook nog een engel van de toren, en dat 12 keer!

Na de pauzewandeling door naar Volendam, daar werden we “gedwongen” om te wandelen, mijn god wat was het druk daar op de Dijk. Aangezien we er al eerder zijn geweest konden we met een gerust hart doorfietsen.

Via een rechte weg (afwijkend van de route) naar Edam, waar Vlas een trekkershut (lichtblauw) op de camping heeft geregeld. We waren dus vroeg binnen. Genoeg tijd om lopend (weer eens iets anders dan fietsen)naar Edam te gaan en een rondwandeling door de stad te maken, en boodschappen te doen. Edam is leuk! Behaklvr de wesp/daas/beest wat mij zo nodig twee maal in mijn nek moest steken. Gemeen zeer doet dat. Er staat een bijzondere kerk, de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Een gigantisch bouwwerk, de grootste hallenkerk in Noord Europa werd mij verteld. Opvallend waren de vele glas-in-lood ramen geschonken door tal van andere Hollandse steden na de brand in 1602. Indrukwekkend was het wel, van huis uit een Katholieke kerk, maar lijkt nu meer op Protestante kerk. Alleen in de zomer zijn er missen/diensten, ’s winters is ie niet warm te krijgen. Terug op de camping, na een heerlijke warme douche, zijn we uit eten geweest in het campingrestaurant, Het was heerlijk.

2 reacties

  1. Jaaaaaa, daar heb je haar weer! Monnickendam is mooi wij komen er graag. Jullie zijn wel goed in mooie overnacht plekken te vinden. Geniet van jullie avondje. Morgen een volgend levensjaar. 😘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.